Domača zabava v času korontene

Dragi učenci!

Sedaj, ko so šole zaprte in ni pouka in ko je odsvetovano tudi druženje s prijatelji in znanci, se utegnejo dnevi vleči kot jara kača. Že res, da si dopoldneve zapolnite s poukom na daljavo, a tudi največji oboževalci matematičnih računov in angleških besed potrebujejo sprostitev. Na voljo imate nekaj predlogov, kaj početi v teh dneh.

DRAGI DNEVNIK
Morda je sedaj pravi čas za pisanje dnevnika. Če vsaj malce verjameš v nesrečno številko, bi se lahko začel s petkom, trinajstim. »Dragi dnevnik! V petek, 13., je bil zadnji dan šole. Veš, kar 14 dni, ali pa morda še več, bomo doma, zaradi tega trapastega koronavirusa … Že sedaj zelo pogrešam svoje prijatelje in, pst, čisto malo tudi učitelje. Učenje doma sploh ni tako zabavno!«  Skratka, piši, riši, lepi, morda pa se najde nova Ana Frank. (Povprašaj starše o tem, kdo je bila Ana Frank in kaj strašnega se ji je zgodilo ali pa pobrskaj po spletu).

 ISKANJE ZAKLADA
Naj gozd postane skrivališče, v katerem boš iskal (in tudi našel) skriti zaklad. Prosi starejšega brata ali sestro, naj ti v bližnji gozdiček ali na domači vrt skrije kakšno sladko dobroto in nariše skrivno pot do dragocenosti. Pot, na kateri boš moral reševati zapletene uganke, najtežje račune, pisati najlepše črke, črkovati težko angleško besedo, skakati po en nogi do najbolj oddaljene smreke in nazaj ter rešiti še številne težke naloge, ki te bodo pripeljale do zaklada.

ORIENTACIJA V GOZDU
Gozd naj bo tvoja učilnica. Starše vprašaj, ali imate doma morda kakšen kompas (tudi kakšen zelo star, ki zna biti še posebno zanimiv). Vzemi list papirja, pisalo, trdo podlago in se odpravi v naravo. Pot naj te vodi 10 metrov proti severu, nato zavij ostro levo in hodi do prvega kozolca na zahodni strani. Poišči, v kateri smeri je gozd, in v gozdu poišči smreko, ki je najbolj porasla z mahom. Kaj si izvedel?

POLIGON V GOZDU
Gozd se lahko spremeni tudi v čisto pravi poligon. Tek okoli debele smreke, poskoki preko trnjaste podrasti, plezanje po skalah (bodi previden), sonožno skakanje čez veje in še in še.

BRANJE (E-)KNJIG
Ker nam bo kakšen dan zagotovo postregel z dežjem ali vsaj z bolj hladnim in neprijaznim vremenom za dogodivščine na prostem, si čas rezerviraj za branje. Za začetek lahko urediš domačo knjižnico. Poglej, katere knjige imate, razvrsti jih po priimkih avtorjev ali po tematiki, iz tršega papirja si naredi kartončke in si katero od njih izposodi. Nato pa se zabubi pod odejo, pod mizo, na kavč … in beri. Glasno, tiho, hitro, počasi, sam sebi, bratcu ali sestrici (staro mamo tokrat izpusti), plišastim medvedkom … Če pa želiš nekaj drugačnega, pokukaj na spletne strani, kjer boš našel e-knjige: https://eknjige-junior.si/ in https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-e-knjige-za-otroke/.

PRIPOVEDOVALSKI KAMENČKI
Na kamenčke, najbolje je, da so gladki, s flomastrom nariši nekaj preprostih motivov (roža, drevo, sonce, dež, fantek, deklica, mravlja …). Kamenčke shrani v vrečo in nato izvleci tri, štiri, pet ali več kamenčkov (odvisno od tvoje starosti). Pripoveduj zgodbico, v kateri boš uporabil vse podobe na kamenčkih.

MODNO OBLIKOVANJE
Mamo prosi, naj ti pokloni nekaj nogavic, ki že nekaj časa iščejo svoj par. Poišči še kakšen gumb, kamenček, bleščice, elastiko …  Vzemi šivanko, sukanec in iz nogavic ustvari kreacije za barbike zate ali za mlajšo sestrico. Še preden začneš s šivanjem, si lahko na papir narišeš, kakšne umetnine boš ustvaril.

UGANI, KATERA ŽIVAL SEM
Za to igrico potrebuješ partnerja. Na samolepilni listek (tistega, s katerim včasih označiš strani v učbeniku, ki jih moraš predelati) ali pa na navaden košček papirja napiši žival. Lahko si na primer lisica, ježek, miška, tiger, lev, mravljica, stonoga, želva … Listek si pritrdi na čelo in igra se lahko začne. Soigralcu postavljaj vprašanja, on pa lahko odgovarja samo z da ali ne. Vprašaš lahko: ali imam štiri noge, ali živim v gozdu, ali sem nevarna žival …

DOMAČI VRTEC
Če imate mlajšega bratca ali sestrico, ga »izkoristite« in odprite skoraj čisto pravi vrtec. Oblikujte urnik, napišite, kaj boste počeli v vrtcu, katere pesmice se bodo malčki učili, katero pravljico bo vzgojiteljica, torej vi, prebrala po kosilu in še in še.

DARILO ZA MATERINSKI DAN

Se še spomniš, ko smo se v šoli pogovarjali o darilu za mamice za materinski dan? Sedaj boš darilo pripravil sam. Lahko preprosto nabereš šopek na bližnjem travniku ali na vrtu, drevesne vejice v gozdu, izdelaš preprosto rožico iz papirja, ki jo lahko pobarvaš, narišeš risbico in kaj lepega napišeš … Skratka, karkoli boš  ustvaril sam, bo to za tvojo mamico najlepše darilo.

Učiteljica Miloja

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)