Aktualno

Pisano ustvarjanje

V januarju se v okviru podaljšanega bivanja pripravljamo na tekmovanje iz znanja naravoslovja Kresnička, na katerem se bodo pomerili učenci 4. in 5. razreda. Njihova naloga je bila izdelati slime. Ker pa prav vsi učenci radi ustvarjajo in izdelujejo nove stvari, smo se pri podaljšanem bivanju lotili ustvarjanja nekoliko drugačne sluzi oziroma kar plastelina. Tako smo izdelali pisani plastelin kar po našem receptu oziroma idejah, ki so jih prispevale Nika, Špela in Nia. Uporabili smo moko, sol, vodo, lepilo, brivsko peno, jedilne barve, akrilne barve, sodo bikarbono, olje in še kakšno sestavino, ki je bila pri roki. Učenci smo sestavine mešali po svoje, jih gnetli, dodajali barve in se ob tem zabavali. Več pa na slikah.

Obiskali smo Slovenski šolski muzej

V ponedeljek, 18. 11. 2019, smo učenci 4. razreda Podružnične šole Dobrnič, 4. c Osnovne šole Trebnje in Podružnične šole Šentlovrenc odšli v Slovenski šolski muzej. Zjutraj smo se odpravili z avtobusom v Ljubljano. Po eni uri vožnje smo prispeli na cilj. Prišli smo do muzeja in se razdelili v dve skupini. Ena je šla na ogled muzeja, druga pa na učno uro. Naša skupina je imela najprej učno uro. Dobili smo kostume, dekleta predpasnike, dečki telovnike. Imeli smo uro higiene. Dobili smo tudi kratek tekst. Ko je učiteljica prišla v razred, smo jo pozdravili: »Zdravo, učiteljica higieničarka.« Če si bil vprašan, si moral vstati, se predstaviti, nato pa povedati odgovor v povedi. Sara je povedala, da ji je bilo grozno, ko jo je učiteljica poklicala, ker je menila, da jo bo okregala, če ne bo povedala pravilnega odgovora. Učili smo se kaj in kako pravilno skrbiš za osebno higieno, dobili pa smo tudi domačo nalogo.

Janja Smolič

Naše ustvarjalne učenke

V ponedeljek, 18. 11. 2019, je na Osnovni šoli Toneta Pavčka Mirna Peč potekala 13. otroška likovna ustvarjalnica z naslovom Pogled v daljavo, ki so se je udeležile tudi tri učenke 5. razreda PŠ Dobrnič, Hana Lavrič, Eva Glavan in Špela Kastelic. Delo je potekalo v prostorih šole, poudarek pa je bil na slikanju na deski v tehnikah akril in kolaž. Pred pričetkom ustvarjanja so učenci mirnopeške šole za vse udeležence in njihove mentorje pripravili kratek kulturni program. Umetnine, ki so nastale na ustvarjalnici, bodo na ogled na razstavi v prostorih OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč, ki jo bodo odprli v četrtek, 28. novembra. Ustvarjanje je minilo v prijetnem vzdušju, udeleženke iz dobrniške šole pa so se strinjale, da so preživele prijeten in zanimiv dan. Evi je bilo najbolj všeč, da so risale naravo, Hani pa sta bili všeč šola in slika, ki jo je ustvarila. Za konec je Špela strnila misli vseh treh: »Res je bilo zabavno in narisale smo dobre slike!«

Obiskala nas je oblikovalka keramike 

V torek, 15. 10. 2019, je učence pri podaljšanem bivanju obiskala gospa Nina, umetnica, likovnica, ilustratorka in še marsikaj, ki ustvarja skodelice, obeske, prstane, krožnike, pladnje, žličke … iz gline. Učencem je prikazala postopek izdelave glinenih obeskov in jim razkrila nekaj trikov pri oblikovanju. Učenci so veselo poprijeli za delo in izdelali res zanimive in raznolike podobe, na katere so lahko zelo ponosni. Gospe Nini smo zastavili tudi nekaj vprašanj.

Zakaj ste se odločili, da bi delali z glino? Ker sem v otroštvu imela priložnost in sem hotela delati z glino vsak dan.

Kje imate prostor za delo? Doma imamo delavnico, kjer delam.

 Na pomoč, šola gori!

V petek, 11. 10. 2019, je na naši šoli potekala gasilska vaja, ki jo je izvedlo Občinsko gasilsko poveljstvo Občine Trebnje. Bilo je poučno, zanimivo in polno adrenalina. Preberite, kaj so o vaji, ki so jo poimenovali Požar na Podružnični šoli Dobrnič, povedali »evakuirani« učenci. Zaslišala jih je Tinkara, učenka 4. razreda.

Marcel, 3. razred:

Kaj ti je bilo najbolj všeč?  Ko smo tekli po stopnicah.

Kako ti je bilo, ko so prišli gasilci? Bilo mi je zanimivo.

Te je bilo kaj strah, da se je res kaj zgodilo? Ne.

Kako se ti je zdelo, ko si se dvignil z lestvijo? Te je bilo strah, ker ste se dvignili tako visoko? Bilo mi je zanimivo. Ni me bilo nič strah, lahko bi šli še višje.  

Tina, 4. razred:

Kako ti je bil všeč današnji dan? Kako si se imela danes na požarni vaji? V redu.

Kako se ti je zdelo reševanje, ko smo stopili skozi okno na lestev v košaro in so nas rešili? Tudi v redu.

Kako se ti je zdelo, ko smo čakali na reševanje in gledali, kako gasilci gasijo? Dobro.

Si bila presenečena nad tem, da so kar naprej prihajali novi in novi gasilci? Ja.

Te je bilo kaj strah, ker je bilo stopnišče zadimljeno? Malo me je bilo.

Nia, 4. razred:

Kako ti je bilo danes na požarni vaji? Si se imela fino? Ja, bilo je v redu.

Kaj pa, ko ste tekli po stopnicah? Sicer nisem nič videla, ampak mi je bilo dobro.

Kako se ti je zdelo, ko so te dvignili z lestvijo? Ni mi bilo nič posebnega.

Kako se ti je zdelo reševanje? Ti je bilo zanimivo gledati gasilce ali si se dolgočasila? Ja, bilo mi je zanimivo, malo pa mi je bilo tudi dolgčas, ker smo morali stati zunaj.

Kristjan, 5. razred

Kaj ti je bilo najbolj všeč na požarni vaji? Ko smo se vozili z gasilskim tovornjakom.

Kaj pa, ko je bilo polno dima in je prišlo veliko gasilcev? Ti je bilo to všeč? Ja, tudi, še posebno pa ko so me reševali skozi okno.

Si bil presenečen, ker je bilo tako veliko gasilcev? Ne. Žalosten? Ne. Vesel? Ja! Navdušen? Ne.

Gal, 5. razred

Kaj si si najbolj zapomnil od požarnih vaj? Ko so učence reševali skozi okno.

Kaj pa ko ste se dvignili z lestvijo? Tudi to sem si zapomnil.

Ti je bilo kaj posebej všeč? Ne.

Sara, 4. razred

Kaj si si najbolj zapomnila od današnjega dne? Najbolj sem si zapomnila, ko so naredili dim, ker je bilo zelo lepo.

Ti je bilo všeč, ko si lahko gledala, ko je prišlo polno gasilcev? Ja, zelo je bilo zanimivo.

Je bila to tvoja najljubša požarna vaja? Tako, tako.

Tjan, 3. razred

Kaj ti je bilo najbolj všeč v današnjem dnevu? Ko so me s košaro dvignili v zrak.

Ti je bilo všeč, ko si tekel po stopnicah? Ja, ker sem bil prvi in sem vodil ostale učence.

Ti je bilo všeč, ker je prišlo toliko gasilcev? Ja, čeprav je bilo potem malo dolgočasno, ker smo dolgo stali zunaj.

Daljši prispevek o tem, kako je potekala reševalna vaja, je bil objavljen na spletnih straneh Dolenjskega lista. Ogledate si ga lahko tukaj.

Kino Dobrnič

Ob tednu otroka smo si na PŠ Dobrnič privoščili malo sprostitve in zabave po napornem dnevu. Imeli smo namreč čisto pravi kino. Učenci 2. skupine podaljšanega bivanja so poskrbeli, da se je učilnica 5. razreda spremenila v kino dvorano z oštevilčenimi vrstami in sedeži, učenke so pripravile vstopnice, plakate in vabila, imeli pa smo tudi čisto prave kokice ter seveda hostese in pomočnike, ki so skrbeli za red in mir v dvorani.

Na druženje smo povabili še učence 1. skupine podaljšanega bivanja in tako smo vsi skupaj uživali ob animiranem filmu Vrvež v moji glavi. Po končanem filmu so se učenci družno strinjali, da se znova srečamo pred novoletnimi prazniki in si ob grizljanju piškotov, ki jih bomo seveda spekli sami,  podružimo ob kakšni božični risanki.

In kaj so o filmu in druženju Tinkari povedali gledalci? Pia in Marcel sta se strinjala, da je bil film lep, dober. Marcelu je bilo najbolj všeč, ko je glavna junakinja plezala po cevi, Pii pa, ko je vrnila spomine. Janja se je strinjala, da je bil film simpatičen, navdušeni pa so bili tudi drugi gledalci.

 

 

 

 

(Visited 137 times, 1 visits today)