31. oktober – svetovni dan varčevanja

Zadnji dan v mesecu oktobru pa ni samo dan reformacije, ampak je to tudi mednarodni dan varčevanja. 31. oktober je bil za svetovni dan varčevanja razglašen leta 1924 z namenom, da se spodbudi varčevanje po vsem svetu. Na Slovenskem ima varčevanje velik pomen že od nekdaj, natančneje od začetka 19. stoletja, saj je bila prva hranilnica v Ljubljani ustanovljena leta 1820.

Na spletu lahko najdemo ogromno najrazličnejših načinov in možnosti, kako varčujemo v različnih starostnih obdobjih, kako poskrbimo, da nam vedno ostane kaj denarja, in kot velja za vse, kar najdemo na spletu, številni med njimi so uporabni, še več pa je takih, ki bi sodili v kakšno drugo kategorijo. Pa poglejmo samo nekaj takih, ki bi morda komu lahko koristili pri tem, kako prihraniti kakšen evro ali dva.

  • Ne troši denarja za stvari, ki jih ne potrebuješ nujno.
  • Premisli, preden kaj kupiš.
  • Denar, ki ga dobiš, shranjuj v hranilnik in si zastavi cilj, za kaj ga boš porabil.
  • Pospravi družinski avto, morda najdeš kakšen evro kje pod sedežem.
  • Čez 14 dni še enkrat pospravi avto …

Različne banke ponujajo različne pakete varčevanja za otroke, zato bo morda komu koristil članek o tem, da naj bo varčevanje tudi vzgojno, ki ga je na svojih spletnih straneh objavila Zveza potrošnikov Slovenije. Preberete si ga lahko tukaj.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)